"> A világ legnagyobb placebója | EasyMed Meditációs Program
A világ placebo

Könnyű megérteni, hogy mindenki a saját gondolkodásával kreálja a szubjektív valóságát. Amit igaznak tartunk, azt látjuk (“bizonyítékokat” is találunk rá) és tapasztaljuk az életünkben (hisz aszerint állunk hozzá a dolgokhoz és cselekszünk).

Ha pl. azt gondoljuk, hogy az emberek alapvetően jók, akkor ez fog bebizonyosodni az életünkben. Ha az ellenkezőjét gondoljuk, akkor az lesz a tapasztalatunk.

Azonban, abba talán soha nem gondoltunk bele, hogy az “emberek” fogalom is csak egy hiedelmet tükröző gondolat. Azért érzékelünk más embereket, tárgyakat és más megnevezhető objektumokat, mert van róluk fogalmunk (más szóval hiszünk a létezésükben).

Első látásra a gondolkodásunktól független objektív dolgoknak tűnnek (az “objektív” szó is egy fogalom!), de ha nem léteznének bennünk ezek az értelmezések, akkor nem is tapasztalnánk őket azoknak. A gondolataink szó szerint létrehozzák azokat a dolgokat, amiket látunk. Máskülönben csak változó, semmitmondó színes foltokat látnánk (illetve azokat sem, mert a “folt” megnevezés is egy értelmezés).

Nem tudom, mennyire tud ráeszmélni arra, hogy miképp a gondolkodás által nemcsak azt a szubjektív valóságot hozzuk létre, hogyan éljük meg a dolgokat (pl. jónak, rossznak, unalmasnak, izgalmasnak, semlegesnek…), hanem magukat az objektívnek tűnő dolgokat is.

Ez a világ azért létezik, mert mélyen hiszünk benne, és olyannak tapasztaljuk, amilyennek a legjobban el tudjuk képzelni és amilyennek gondoljuk (vizuálisan, auditívan, érzetileg… és minőségileg).

Maga a világ a legnagyobb placebo effektus a világon.

Tudnám ezt még másképpen is magyarázni, illetve nemcsak valamilyen érdekes filozófiaként mesélni róla, hanem rávezetni Önt arra, hogy direkt tapasztalattal is meggyőződjön arról, hogy tényleg ez-e a helyzet (sőt, kérem is, hogy saját maga vizsgálja meg, hogy nem-e az egész világ belülről jövő összetett tapasztalatként jelenik meg a tudatában!), de most inkább azt szeretném kiemelni, miért hasznos ezt tudni (jobb esetben meg is győződni róla).

Nos azért hasznos, mert ez azt jelenti, hogy valamilyen módon (ami számomra igen nagy csoda) létre tudja hozni a tudatával az egész Univerzumot és mindenféle tapasztalatot. Hiszen bármit is él meg, az az élmény csakis Önből eredhet. Így tulajdonképpen önmagán kívül képtelen tapasztalni bármi mást.

Ha most azt gondolja, hogy hagyjam békén ezzel a témával, mert nem ér rá foglalkozni vele, mert éppen sokkal fontosabb dolga van vagy bajlódik a problémáival , akkor annál inkább szüksége lehetne arra, hogy ránézzen arra, hogy milyen módon Ön minden tapasztalatának a forrása.

S mivel Ön teremti azokat a tapasztalatokat (az elképesztő teremtő erejével), ez azt jelenti, hogy ugyanúgy bármilyen más tapasztalatokat is megteremthet. Hiszen ebben a megvilágításban, nem a világ okozza Önnek a problémákat, hanem az Ön gondolkodása hozza létre azokat (sőt mi több) az egész világgal együtt.

Ha azt gondolja magáról, hogy Ön egy porszem az Univerzumban, aki nem sok mindent tud befolyásolni, akkor igaza lesz, mert azt fogja megteremteni. Ha pedig azt látja, hogy az egész világ Önben van, akkor azáltal, hogy megváltoztatja önmagát, megváltoztatja a világot is, és ha ezt tudatosítja magában, akkor tudatosan fogja tudni alakítani az életét.

Sőt, az a legdurvább ebbe, hogy amikor minél jobban elengedi azt, hogy változtatni szeretne a világon, annál inkább megváltozik. Ez az elmén túli valóság, ami nem követi a logikát, a racionalitást, ezért nem is lehet megérteni. Tele van meglepetésekkel és csodákkal.

A valóság teljesen más, mint amit gondolunk róla. Ott nyernek értelmet olyan (butaságnak tűnő) kijelentések, mint minden egy; ez a világ illúzió; semmi nem történik; minden a legnagyobb rendben van; teljes és egész vagy; boldogság benned van; nem létezel (mint ego), stb.

OK, akkor ez azt jelentené, hogy teljesen dobjuk el az elménket?

Nem!

Én az egyensúlynak vagyok híve (az arany középút). Azért van két lábunk is. Az egyikkel járjunk a mentális világban, a másikkal pedig az elmén túli világban! Az egyiket se tagadjuk! Mindkettőre van szükség (sőt, a kettő egy ).

Ez a legjobb módja az élésnek, mert így az a tökéletesség, ami bennünk van, megmutatkozik kívülre is.

Nos, ebben a témában is fogunk együtt felfedezéseket tenni a “Varázslat és csodák” online programon belül.

Új hozzászólás